top of page

Potní chýše s Brumlistou

Aktualizováno: 21. 10. 2022


Od výsměchu k pokoře

Moje první potní chýše byla u mých přátel na Novém Domě. Tenkrát to byla taková zajímavost, kterou jsem chtěl poznat. Moje v čase mladší já jen velice obtížně přijímalo nové, a tak odlišné věci. Měl jsem spíš tendenci se těm rituálům posmívat a dělat různé legrácky. Jistě v tom už každý vidíte ten vzorec chování, myšlení a vnímání sebe a světa.

Přes toto nastavení mě kouzlo potní chýše uchvátilo. Býval jsem kritický, zraňující a za moje problémy mohl často někdo jiný než já. Oči mi otevřela až má kamarádka Zuzka. První přijetí toho, že jsem preferoval vyhledávání problémů, souviselo s mým nastavením a se vztahem sama k sobě. To vše mě způsobilo pocit na zvracení. Bylo mi zle ze sebe. Po čase jsem se oklepal a hledal cesty, jak být asertivní, jak nezraňovat v komunikaci, jak si dovolit říct ne, jak si říct o to co potřebuji. A pro ty z vás, kteří si myslíte, že mám hotovo, tak opravdu ne. Je to proces. Otevřu jedny dveře a za nimi jsou další. Jako slupka za slupkou odpadávají staré vzorce a ukazují se další, starší a hlubší schémata. Snažím se respektovat a vést k respektu. Snažím se tolerovat a být tolerován. A pak si takhle zajedu na víkend k rodině a mám pocit, že se zase tolik nezměnilo :-D





Jak to probíhá?

Měl jsem za posledních asi 15 let mnoho příležitostí se do potní chýše dostat, a tak se inspirovat několika zajímavými lidmi, kteří předávají různé tradice a poselství skrze pořádání potních chýší pro přátele a známé.


Nebyla to jen potní chýše, která by mě fascinovala. Byla to očista šalvějí a šamanským bubnem. Dnes již nedílná součást potní chýše. Než vstupujeme dovnitř, tak se očistíme kouřem šalvěje a důkladně "probubnujeme" dvojicí bubnů. Lidé stojí kolem ohně čelem k němu, mají zavřené oči, a ti kteří již umí šamansky pracovat, provádí svoje vnitřní rituály za doprovodu dýmu, melodií a rytmů bubnů. Pro ty z vás, kteří se s tímto rituálem setkáváte poprvé mám doporučení jen klidně stát a přijímat to co k vám přichází.


Následně se zbavíme oděvu (máme místa, kde se v oděvu vstupuje) a šperků. Symbolicky se zbavujeme všeho fyzického z tohoto světa. Své osobní amulety a šperky necháváme na oltáři před vchodem. Vcházíme buď po čtyřech, nebo alespoň v hlubokém předklonu. Ideálně se dotknout čelem země a pozdravit předky. Vcházíme po směru hodinových ručiček. Sedíme na zemi, případně na připravených podložkách. Dělám čtyři kola, která jsou zasvěcena čtyřem živlům. V každém kole používám vlastní autorské písně v češtině, přání a modlitby, skupinovou imaginaci a různé podpůrné aktivity. Pro navození správné atmosféry a bezpečí používám byliny a pryskyřice.




Je to bezpečné?

Potní chýše je konstrukce ze silnějších a dlouhých prutů, které jsou zaraženy do země v kruhu a jsou ohnuty a spojeny tak, že tvoří kopulovitou stavbu. Uprostřed je v zemi otvor, kam se vnáší horké kameny, které jsou potenciálně nebezpečné, a tak věnuji dostatečné množství času na prevenci popáleninám a úrazům. Říkám tomu BOZP :-) Celá konstrukce je zakryta plachtami tak, že vznikne pouze jeden otevíratelný vchod. Uvnitř je úplná tma, teplo a vlhko. Pokud máte klaustrofobii, můžete jít jako poslední a být blízko vchodu. Je to vždy na vás. Nemoci srdce a jiné komplikace jsou kontraindikací. Pokud znáš svůj stav, nikdy se nepřeceňuj!!! Pokud jsi žena a máš své dny, potom si sama rozhodni, jestli to dnes zvládneš. Je to čistě na tobě. Na spirituální úrovni zabezpečuji potní chýši ochranným rituálem, který je příliš osobní na sdílení na internetu, ale obsahuje vykuřování a ochranné byliny a přivolávám svoje pomocníky.



Pokud tě zajímá, co se děje uvnitř, tak se snažíme napojit na matku Zemi, náš rod a čistit vztahy s ním. Poléčit vztahy k sobě a otevřít další dveře v našem nitru.


Těším se na vás :-)



bottom of page