top of page

Brumle jako akcelerátor transformace

Aktualizováno: 27. 1. 2022

Již déle než 10 let mě doprovází životem pradávný spirituální a hudební nástroj, který je v Česku známý pod jmény brumle, grumle, brumlačka či brumlajzl.



Láska na první poslech

Setkání s brumlí pro mě bylo osudové. První brumli jsem dostal od maminky mé dcery ke svátku. Nástroj mě uchvátil a pohltil. S každým dalším dnem jsem objevoval něco nového. To nejtěžší v začátcích hraní bylo udržet brumli vůbec v puse tak, abych se nezranil, aby brumle necinkala a ruka, která brumli drží, tak aby nebyla v křeči. Následovaly dlouhé hodiny a dny pokusů a omylů.


Shlédl jsem spoustu videí na Youtube, tak jak to dělá mnoho z vás. Vyhlédl jsem si několik mistrů a oslovil je. Setkal jsem se s Johny Copem, Wladisvarem Nadishanou, Vladimírem Markovem a Áronem Szilágyi. Áron Szilágyi mě ovlivnil asi nejvíce. Kombinuje perkusivní vrstvu s melodickou a dává hře na brumli opravdu dynamický charakter.


Počátek transformace

Tehdy jsem byl jiným člověkem. Velmi kritický, zraněný a zraňující. Nízké sebevědomí a ten dnes často používaný termín "sebeláska". To jsem tenkrát ani neznal. Nespokojený se sebou i lidmi v mém okolí. Problém s autoritami. To byl tenkrát Petr Jasinčuk.


Brumle mě nasměrovala k šamanismu. Nasměrovala mě k sobě. Nejprve jsem si vytvořil šamanský buben ve Skřidlech pod vedením Míry Kašpara. Potní chýše jak s Mírou, tak s přáteli z dávných dob. Později "rodinné potní chýše" s Ivo Musilem.

Čím hlouběji jsem se do sebe ponořil, tím více jsem nacházel nezpracovaných nebo neúplně integrovaných traumat, zážitků a zkušeností.


Stal jsem se více vnímavým, umím lépe naslouchat, pokládat otázky tak, abych vás dovedl k odpovědím na vaše otázky. Dělám meditace s brumlí a bubnem, vedu potní chýše, koncertuji, učím hrát na brumli. Vedle toho jsem učitel na základní škole a vedu besedy pro děti.


Brumle mě přivedla k sobě. Stále spolu objevujeme nové věci a aspekty vnitřního světa. Naučila mě lépe a vědomě dýchat. Začal jsem s otužováním a metodami Buteyko a Wim Hof.

Brumli doporučuji každému, kdo se chce rozvíjet, kdo si chce zlepšit dýchání zábavnou formou, taky je vhodná jak pro ty, kteří nemají žádné hudební zkušenosti, tak pro profesionální hudebníky.


Jako zajímavost bych rád uvedl, že brumle může opravit, nebo dokonce vyléčit chrápání, ale musíte jako vždy změnit vaší životosprávu ;)


Díky za váš čas při čtení mého článku a v případě, že s vámi rezonuje, tak můžete sdílet mezi přátele.


Váš Brumlista








bottom of page