top of page

Brumle je klíčem k tvému srdci



Brumle je klíčem k tvému srdci.

Když mi přišla na mysl tato věta, ponořil jsem se do sebe a zkoumal aspekty spojení srdce a mysli. Emoce spojuji se srdcem a s podvědomím. Emoční paměť, jak ji chápu, je jedna z nejrannějších součástí mozku vůbec. Mnoho traumat skrze emoce je uloženo právě tam.



Existuje mnoho cest jak se do podvědomí dostat, ale jednu cestu jsem si oblíbil pro její dostupnost a snadnost použití. Tou je šamanská cesta s brumlí.


Brumle se dostala až do vesmíru

Brumle je malý nástroj, který se vejde do každé kapsy a můžete si s trochou cviku zahrát poměrně kdekoli vás napadne. Jedním z extrémů, kam se brumle dostala, je vesmír a Mezinárodní vesmírná stanice označovaná ISS. Jakutský khomus v letech 2011-2012 uskutečnil cestu na oběžnou dráhu díky iniciativě Pamětního muzea kosmonautiky a velitele 31. expedice na ISS Olega Kononenka.

Brumle je intimní nástroj

Jelikož mám brumli spojenou s emocemi, hravostí a radostí, vnímám ji jako intimní nástroj. Během koncertů poodhaluji nahotu své duše. Dle mého názoru jde o nástroj, který pracuje i s vnitřním dítětem. Někdy v minulosti jsme ještě jako děti uvěřili tomu, že životy dětí jsou ty, které máme co nejdříve opustit a snažili jsme se kopírovat chování těch "dospělých". Pozvolna jsme ztráceli hravost a stávali jsme se stále více vážnými. U některých jedinců to došlo až do extrémů.


No jo, ale je tato proměna cesta ke štěstí a spokojenému životu?

Pro mě nebyla. Jak už jsem popisoval v článku Brumle jako akcelerátor transformace , byl jsem nespokojený. V mém životě chyběla hravost. Brumle mi pomohla s vnitřním dítětem. Poodcházel jsem od zraněného a zraňujícího člověka směrem k hravosti, kreativitě a inspiraci. Teď možná očekáváte informaci o tom, jak jsem dnes bez starostí, jsem permanentně šťastný a v podstatě mám svatozář :-) Tak to opravdu ne! Jsem stále chybující bytostí. Bojím se méně dělat změny v životě. To sice může vést k chybám, ale jak jinak se něco naučíme? Skrze chyby a vystoupení z komfortní zóny.


Hráči na brumli

Lidé, kteří hrají na brumli, zažívají zajímavé, až neobyčejné věci. Když vydržíte počáteční nezdary, které po čase a tréninku odeznívají, dostaví se pocit jistoty a můžete se oddávat změněným stavům vědomí. Můžete svoje vnitřní napětí a pocity skrze hru na brumli ventilovat. Trénujete sluch, postřeh, zlepšujete vědomý dech, učíte tělo a mozek zapojovat a propojovat jiné oblasti, než bylo pro vás do posud zvykem. Dokonce může pomoci s chrápáním. Stáváte se zase dítětem.


Posluchači

Posloucháním brumle v podání virtuózních hráčů vnímáte široké spektrum vibrací, tónů a odrazů v prostoru. Tato nevšední směsice sluchových vjemů může měnit stav vědomí, může rozvibrovat nemocná místa jak ve fyzickém, tak v energetickém těle. Vše funguje tak, jak je schopen jedinec v ten daný okamžik absorbovat. Pokud umíte meditovat, je tento proces intenzivnější. Pro posluchače brumle mám několik zajímavých projektů. Meditace s brumlí a bubnem, která vychází z šamanského cestování, je vhodná pro každého. Stává se, že na poprvé nedochází k očekávanému prožitku. Je to nevšední zážitek a tělo s hlavou si na to musí zvyknout. Vše je potřeba trénovat. S brumlí provázím klienty do horního světa. Jde o místo, kde se setkávají s duchovními pomocníky, učiteli, předky, případně s anděly. S šamanským bubnem cestujeme do spodního světa. Hledáme silová/totemová zvířata, hledáme odpovědi na naše otázky. Šamansky cestujeme vždy se záměrem. Záměr je takový kompas, který nám pomáhá směrovat pozornost a energii za konkrétním cílem. Při obou cestách pohodlně ležíte na matraci, máte zavřené oči, na sobě máte deku, pod hlavou polštářek. Doporučuji šátek přes oči. Já hraji na brumli nebo na buben. Na konci každé cesty sdílíme naše zážitky. Je to dobré pro integraci prožitků.


Další možností jak poslouchat brumli je na koncertech mého projektu Brumlista a Nigunatica. Brumlista je sólo projekt, který můžete slyšet na mém albu The Breath of Time. Projekt Nigunatica je duo, tvořené Petrem "Brumlistou" Jasinčukem a Gabrou Bultasovou, která hraje na dvouhlavý buben tapan a zpívá cizokrajné lidové písně. To vše v tanečním rytmu.


Pokud tě zajímá víc, potom piš, komentuj a sdílej ;)

Brumlista




bottom of page